29 december 2018

Ik ben Joseph Verdyck en ben helaas de afgelopen dagen in het nieuws gekomen, door het feit dat er een jager mijn blauwgele ara papegaai "Rambo" heeft neergeschoten...

Op 29 december 2018 om ongeveer 11.00h op de Sint Jobbaan 77 te Westmalle heeft een jager die duidelijk zag dat er een papegaai (ara) overvloog, mijn  Blauw-gele ara (Ara ararauna) Cite 2 huisdier neergeschoten, omdat hij van mening was dat hij op exoten mocht schieten. Daarna hebben zijn honden hem nog ver-scheurd en is zijn nek gebroken. Hij heeft Rambo nog proberen te verstoppen in een geul met bladeren erover. Maar gelukkig waren er getuigen en konden we hierdoor de jager aanspreken en meteen om zijn gegevens gevragen (ID, jacht-vergunning en GSM nr). Hij ging zijn verzekeringmaatschappij verwittigen maar die gaat hier waarschijnlijk niet in tussen komen omdat het geen ongeval is en het bewust gebeurde. Een opgeleide ara kost duizenden euro's maar voor mij is hij veel meer waard en niet te vervangen, hij was mijn beste vriend. 
Ik heb meteen aangifte gedaan op het politiekantoor te Brecht. Hoe is het mogelijk dat iemand die de wetgeving van de jacht niet kent en met een wapen en jachtvergunning ongestraft kan rondlopen?  Ik ken zelfs een jachttoezichthouder die van mening is dat hij een exoot mag neerschieten!  Ieder persoon met een beetje verstand weet dat ara's bij ons niet in het wild voorkomen, dus als je een ara ziet vliegen is deze met de meest waarschijnlijkheid een huisdier van een familie en daar schiet je NIET op! De jager verontschuldigde zich nog omdat hij niet wist dat het mijn vogel was anders had hij dat nooit gedaan zegt hij, en voegde er nog aan toe dat hij een dierenvriend was (onbegrijpelijk).  Mijn ara is speciaal opgeleid om vrij te kunnen vliegen (Free Flight vogel) en ik doe dit al bijna 3 jaar elke dag. We hadden van de landbouwer toestemming om daar op zijn akker te vliegen, de jagers stonden op minder dan 100 meter van de boerderij (zie adres). De jager (Patrick V..) wist zeer goed dat het een papegaai (ara) was en heeft hem gewoon neergeschoten voor het plezier van iets neer te schieten, verder had hij er geen enkele reden toe. Volgens opzoekwerk van de politie is er geen enkele wet die verbied dat ik met mijn ara mag vliegen (exoten uitzetten mag niet, maar ze vrij laten vliegen mag wel) en iemand van agentschap natuur en bosbeheer (natuurinspecteur) heeft dit ook opgezocht en zag geen enkel probleem in verband met het verstoren van natuur en dieren. 


            Ondertussen zijn we petitie opgestart en hebben al 4000 handtekeningen op één dag. 
De wetgeving is heel vaag over het feit wat mag en niet mag op exoten. Een invasie van exoten mag bestreden worden, maar volgens bepaalde richtlijnen en dat gaat maar over enkele soor-ten en zeker niet over één ara. 
De jager wist heel goed dat hij een papegaai ging doodschieten en beweert hoog bij laag dat hij op exoten mag schieten terwijl het woord "exoot" nog niet ineens voorkomt in de jachtwetgeving. 
Het feit dat hij niet wist dat we daar regelmatig vlogen klopt ook niet. 
 Wij vermoeden zelfs dat het om een afrekening gaat, omdat de jagers ons liever niet op hun aangrenzende jachtgebieden hebben, maar wij hadden toestemming om daar te vliegen van de eigenaar en met de meeste jagers kwamen we goed overeen en die kende ons. De jager had geen fluorvest aan wat verplicht is en jaagde heel dicht bij de boerderij en 50 meter van de openbare weg.
 Ik heb contact gehad met een natuurinspecteur van Agentschap van Natuur en Bos die al een beetje heeft uitgezocht. Van dierenwelzijn (@vlaanderen.be) en "kabinet Weyts" kabinet.weyts (@vlaanderen.be) heb ik nog geen reactie gekregenen.